Powered By Blogger

Unii le-ar spune "feminisme"... eu prefer "autocritica"

 

   FEMEIA OBIECT - SUBIECT

   "Barbatii au nevoie de ordine. Ati vazut ce tambalau se isca in caminele in care domnii se intorc spetiti de la poker sau amantlac si gasesc lucrurile aruncate vraiste! Ei trebuie sa stie mereu unde-si gasesc camasile curate, in care sertar anume se odihnesc chilotii lor tanga si, cat se paote de precis, unde, cum si mai ales in ce fel ii asteapta femeia proprie.
   Nu s-a nascut din senin apucatura barbatilor de-a incadra femeile in categoria obiectelor personale. Exista in fiecare dintre noi, ca bagaj ancestral, dorinta de  ne lasa folosite la justa capacitate, am nascocit, noi insene, noi si noi metode diabolice de ajustare.
   Pentru inceput, am batut in cuie, iremediabil, triada lucioasa 90-60-90. Pentru atingerea acestor teluri precis cuantificate se ia obiectul insufletit; se flamanzeste napraznic; se agita cumplit in sali de sport; se tortureaza cu nenumarate masaje anticelulitice; se conecteaza la electrozi; se impacheteaza in parafina oparita; se inmoaie in creme dimineata si seara; se jumuleste de par, fir cu fir. Odata obtinute masurile optime, se cauta cea mai apropiata vitrina de cafenea, pentru ca rezultatul muncii sa poata fi evaluat si apreciat. Si, nu in ultimul rand, pentru ca obiectul cu valoare sporita de un inel de logodna pe deget, sa fie achizitionat pe termen lung.
   Lucrurile pot fi vazute si asa. Numai ca traim intr-o lume paradoxala, in care contrastele nu mai functioneaza antagonic, iar polii nu se mai urasc unul pe celalalt. Amagire inseamna dezamagire. A iubi atat cat poti e la fel cu a iubi pana nu mai poti. Si peste toate, a fi obiectul dorintei fapturii iubite e acelasi luru cu a fi subiectul aspiratiilor sale. Obiect, subiect, totuna. Depinde de unde privesti. Noi suntem cele care alegem pozitia."




   NICI ARATOSI, NICI  INSTARITI

"Barbatii investesc mai greu pretioasele lor sentimente intr-o fiinta nedotata de la natura sau de la chirurg cu farmece exterioare indiscutabile. Daca domnisoarele nu poseda talie de viespe, coapse zvelte si piele frageda, risca sa caute disperate un partener de garsonira pana la adanci si ametitoare batraneti.
Cunosc femei cu suflete si minti splendide care, atata vreme cat n-au reusit sa convinga acul cantarului sa coboare in zona zveltetei fara cusur, n-au putut pacali un barbat sa le mototoleasca asternutul, ca sa nu mai vorbim ca nici nu s-a pus problema sa le invite vreodata in parc. Dupa marea si eficienta flamanzeala care le-a redat circuitul sexului in natura, splendoarea sufletului lor a redevenit vizibila, palpabila, onorabila. In schimb, femeile nu sunt la fel de exigente. Ca sa fiu cinstita, eu insami mi-am exersat de cateva ori sentimentele cu barbati despre care numai frumosi nu se putea spune ca sunt si, daca prin absurd nu erau saraci lipiti, practicau cu succes o naravita zgarcenie. Si detin o colectie fascinanta de amice frumoase si destepte indragostite de batrani poeti geniali si anonimi, de tineri bubosi care canta superb la chitara, de profesori alcoolici cu discurs tulburator.
Intr-o lume asezata intr-o rana fiindca are pe talgerul feminin mult mai multe exemplare decat pe cel masculin, si categoria barbatilor urati si saraci are suficienta cautare.
Pentru femeile lumii nu doar frumusetea trupului si doldorosenia portofelului conteaza. Apartinem acelei jumatati de omenire pentru care au efect afrodiziac pe termen lung si functioneaza ca motive temeinice de indragostire si faima, si abordarea sarguincioasa a sexului oral, si gloria, si scrisorile scrise cu har, si sms-urile trimise in nopti flamande de dragoste, chiar daca talentatii acestor domenii nu sunt nici aratosi, nici instariti. Acelei jumatati care, ce noroc, ce nenoroc, are motive sa iubeasca si sa sufere mai mult"



   IUBIRE PE VIATA SI PE MOARTE?

"Nu cred ca in dragoste exista alegeri pentru o viata. Nu cred in iubiri eterne care calaresc peste orice obstacole, in amoruri care defriseaza orice incalceli de piedici, in povesti vesnice cu inimi si trupuri pereche.
"Pe viata si pe moarte" mi se pare o sentinta nemiloasa atunci cand se aplica unei relatii cu pretentii la dragoste, sex si comunicare pe termen lung.
Faptul ca traim inca intr-o lume populata de barbati care nu isi parasesc nevestele, cu sotii care nu-si abandoneaza copiii si omul de acasa, cu indivizi care nu se smulg cu usurinta dintr-o relatie este o realitate (admirabila, nu ma intelegeti gresit!) care tine de cu totul alte coordonate ale psihicului uman decat de acelea sentimentale.
Am banuieli, ba nu, am si dovezi, ca si ei, aparent stabili, se indragostesc si sufera, poate chiar mai mult, ca si ei au aventuri care le ravasesc sufletul, ca si lor lise intampla sa retraiasca chinul fabulos, delirant al dorintei interzise. Pentru ca dragostea "pe viata" are fragezimea unui pahar de sampanie spart la miez de noapte in toiul nuntii.
Dulceata ei,  a sampaniei si a iubirii, aluneca spre inevitabil, oricat de cu mare evlavie ar fi pastrata. Si atunci, macar din cand in cand, trebuie sa reiei exercitiul pus al emotiei si rascolirii, razvratirii.
S-o faci cu nebunie si constinciozitate, cu nadejde, cu deznadejde. Sa traiesti pana la sange, sa iubesti pana la durere, sa arzi pana la tipat. Sa simti ca te sfasii atunci cand te desprinzi din imbratisarea celuilalt. Sa-ti asezi ticaitul inimii in cadenta silabelor numelui sau. Sa lasi sa-ti curga prin vene parfumul sau dulce-otravit, egoist si salbatic, terestru si inaltator.
Si sa uiti ca in dragoste nu exista alegeri pentru o viata. Sa vrei sa il iubesti pentru totdeauna si sa te iubeasca mereu.
Imposibil."

"Dincolo de bine, dincoace de rau"  -  Aurora Liiceanu si Alice Nastase





" Intamplator sau nu, cel mai durabil, simpatic si onest cuplu pe care il cunosc e ciuca barfelor in bloc. Pentru ca toata lumea a aflat ca, de fapt, ea l-a cerut de barbat, cand s-au cherchelit pe malul marii intr-o vara, iar de atunci toata viata lor a fost cu fundu-n sus, in sensul bun.

Ea e cu cinci ani mai mare ca el. El are parul lung, fiindca e rocker, ea are parul scurt, fiindca i-e lene sa-l usuce. Ea ii pune lui ciuful pe bigudiuri, ca sa-i stea ca lui Banderas si sa pocneasca toate de invidie si pofta, la el la birou. Ca el cam asta face la serviciu, stimuleaza libidoul secret al colegelor, in rest bani nu prea produce.

Ea e cea care umple contul familiei, are job la o multinationala. In schimb, cand au facut copilul, el si-a luat postnatal, ca era mai rentabil ca ea sa-si pastreze jobul bun intreg. Dupa vreo patru luni, ea era cea care scapa copilul prin cada, cand ii facea baita (se apara stupid, spunea ca are copil uleios), in schimb el era campionul mondial al biberoanelor, balacelilor si ragaiturilor anticolici. Vorbea despre supozitoarele pentru copii ca despre Razboiul din Coreea, cu o convingere si-un patos care umilea trei generatii de gospodine. Treptat, astia au brevetat modelul contemporan de familie moderna, in care mama are rol de tata si tata are rol de mama. Si, va rog sa ma credeti pe cuvant, au trait fericiti pana la adanci reumatice batraneti.


Tatica si mamicul fata cu reactiunea

Toti cei care i-au barfit pe acesti oameni au divortat intre timp, desi se considerau familii cu mult mai morale decat doamna-cu-jobul si domnul-cu-pemparsii. In timp ce el povestea prin parc cum a inventat o papita care combate diareea la sugari, mamele remorcate la carucioare de copii behaiau in surdina, scuturandu-si carnitele de un ras tampit. Rockerul ajunsese papagalul comunitatii.

Pana in ziua in care o mamuca din gasca s-a incurcat cu barbatul alteia, din acelasi card. Barbatul-cu-bebelusul a asistat intr-o zi (neexcitat) la o bataie intre dame, live. Curand, telenovela gastii s-a latit ca un ou ochi in tigaie, toata lumea s-a culcat cu toata lumea, iar divorturile curgeau la tribunal ca apa la ciuciur. Doar barbatul-mama a continuat sa-si vada de familie si copil, iar fosta divizie de destepti din parc consta astazi intr-o turma de ratati, care mai de care mai atarnat de principiile in care s-au infipt cu atatia ani in urma.

Daca ar fi fost un caz izolat, el s-ar fi numit comedie proasta si ar fi beneficiat de geniul actoricesc al lui J.Lo in rol principal, probabil. Dar de-a lungul vremii, am tot dat de cupluri care isi bagasera vorb-aia-n ele de prejudecati. E drept, majoritatea acestor pionieri aveau belele cu parintii, respectiv socrii. Un el frumos, de 28 de ani, nu reusea s-o convinga pe ma-sa ca e fericit cu o ea de 39 de ani, care avea si-un copil dintr-un mariaj rasolit anterior. Omul s-a dus in casa parintilor, i-a facut generic „hodorogi“ si le-a aratat revista in care Demi Moore il pupacea deloc matern pe Ashton Kutcher, cel cu 15 primaveri mai crud.

Dar argumentul n-a satisfacut deloc un familion isterizat de perspectiva ca odorul ...
sa fie nevoit, maine-poimaine, sa se culce cu o babeta. Porumbeii s-au luat, impotriva balacarelii tatinilor, iar astazi sunt atractia grupului si neamului. E singura pereche in care, daca unul stranuta, celalalt se simte si-i zice „noroc“. Sunt tandri, se pupa pe bot la venire si la plecare si ea pare cu hormonii la zi, spre deosebire de sclifositele din anturajul ei, pline ochi de principii, dar si de foliculina." 

"Codul nebunelor maniere" - Simona Catrina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu